Hoppa till innehåll
Bästlån.com » Artiklar » 5 tips när du tar privatlån

5 tips när du tar privatlån

tips när du tar privatlån

Många tar ett privatlån för att finansiera ett mellanstort inköp som en bil, renovering eller båt. Men vad ska man egentligen tänka på? Det finns nämligen många misstag som de flesta begår när de tar ett privatlån och nu ska vi reda ut vilka dessa är!

1. Använd medsökande

En medsökande är en ytterligare person som står på lånet utöver dig själv. Med en person till på lånet som behöver sköta betalningarna om du inte klarar av det minskar bankens risk. Du får därför både en lägre ränta och kan låna mer om du har en medsökande med på din ansökan. Tänk dock på att du ska kunna betala tillbaka lånet innan du använder dig av en medsökande, då du annars sätter den personen i en dålig sits.

2. Låna inte för mycket

När du fyller i en ansökan till ett privatlån är det enkelt att tänka att det inte gör något om du lånar lite extra. Du kan ju alltid amortera tillbaka pengarna om du inte behöver dem. Men fall inte för detta vanliga misstaget. Oftast spenderas de extra pengarna som ska finnas som en buffert vid oväntade kostnader på onödiga inköp och du får ett större lån än nödvändigt. Se istället till att du tar reda på mer eller mindre exakt hur mycket du behöver låna innan du lånar. I samband med detta kan det också vara bra att ta reda på hur mycket du kan låna, innan du ansöker om ett lån.

3. Använd en låneförmedlare

Vi rekommenderar dig alltid till att använda en låneförmedlare så att du kan jämföra privatlån smidigt. Det är ett företag som jämför upp till 40 långivare åt dig helt kostnadsfritt. Det finns egentligen inget att förlora med att ansöka via en låneförmedlare. Du ökar konkurrensen mellan bankerna, får flera erbjudanden och experthjälp helt gratis.

4. Kolla på den effektiva räntan

Det är vanligt att ta fel på räntan och jämföra med den nominella räntan istället för den effektiva. Enligt regler ska dock den effektiva räntan alltid synas tydligt och letar du efter den är det därför enkelt att se den. Den effektiva räntan är den nominella räntan inklusive alla avgifter och därmed den totala kostnaden för lånet. Att kolla på något annat är endast felvisande och den totala kostnaden är det du behöver ha koll på för att veta om du har råd med lånet.

5. Välj en kort löptid

Vid en låneansökan kan du enkelt klicka i några extra år i löptid för att få ner månadskostnaden. Men vårt tips är att inte göra detta, utan istället välja en kort löptid. Anledningen är tydlig, en kortare löptid innebär mindre räntekostnader. Det ser du tydligt om du räknar på räntan för ett lån då löptiden då du multiplicerar lånebeloppet och räntan med löptiden.